MUĞLA / YATAĞAN - Bencik İlkokulu

OKULUN TARİHÇESİ

Bencik'te 1938 yılına kadar okul yoktu. Çocuğunu okutmak isteyenler çocuğunu Yatağan ilçesi Eskihisar köyüne gönderiyorlardı. 1939-1940 yılları arasında askerlikte çavuşluk yapanlardan isteyenler her köyden bir kişi olmak şartı ile İzmir'e eğitmen olmak için gitmişlerdir. Süleyman'a ait olan kahvede dershane açılmıştır. Eğitmenler 50-60 kişiye 3.sınıf sonuna kadar eğitim vermişlerdir. Bu kursun sonucunda kursu bitirenlere belge verilmiştir.
1939 yılında okul yapma çalışmaları başlamış, Celal Bey ismindeki muhtardan iki dönüm arazisi alınarak tek dershaneli, bir salon ve iki odadan oluşan bir lojman imece usulü ile Ethem İNCE tarafından yaptırılmıştır. 1942 yılında okul kahveden yeni binaya taşınmıştır.
1944 yılında okula öğretmen ve müdür olarak Cavit İNCE atanmıştır. Onun atanması ile ilkokul beş sınıflı olmuştur. İki dershane köy odasında bir dershanede camide olmak üzere dört dershane ile öğretime başlanmıştır.
1945-1946 Öğretim yılında 17 yaşına kadar devam mecburiyeti vardı. Böylelikle öğrenci mevcudu 350-400 olmuştur. Bu yıllarda 5 öğretmen daha atanmıştır. Şu an halen duran eski okul imece usulü ile 1948 yılında yapılmıştır. Yeni yapılan okulun tamamlanmasıyla köy odası ve camide ders gören öğrenciler birleştirilmiştir.
1972 yılında çürüğe alınan bir lojman iki okul binası bakanlık tarafından yaptırılmıştır. İlk yapılan okul yıktırılmıştır. 1985-1986 yılında 3 dershaneli mevcut orta okul binası yapıldı. Çevre köylerden taşımalı eğitime başlanınca mevcut bina yeterli gelmemeye başlamış bu yüzden 1994-1995 öğretim yılında iki katlı yeni binaya taşınılmıştır.
Beldemizdeki eğitim kalitesinin yüksek olduğu söylenemez. Bu yüzden Yatağan ilçesine servis yoluyla gidiş geliş yapan öğrenciler vardır. Lise olmadığı için öğrenciler eğitimlerine Yatağan da devam etmektedir. Beldemizde öğretmen, hemşire, polis ve öğretim görevlisi gibi mesleklere sahip insanlar yetişmiştir.
2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında inşaatına başlanılan ek bina 2010-2011 eğitim öğretim yılında hizmete açılmıştır. Bu sayede okulumuzda derslik ihtiyacı kalmamıştır.

Yayın: 08.01.2013 - Güncelleme: 23.08.2023 00:56 - Görüntülenme: 345